Från att ha varit en “smart tjej” med intresse för hästar och processer till att bli en kommersiell datanörd – min resa in i dataanalysens värld har varit både utmanande och berikande. Medan jag kämpade med att förstå SQL och övervinna fördomar om vem som kan lyckas inom data, upptäckte jag kraften i att tillgängliggöra data för hela organisationen. Följ med mig när jag delar mina erfarenheter av att bryta barriärer, hantera motgångar och skapa insikter som har transformerat verksamheter.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Tidiga år med teknik
När jag gick i skolan betydde “data” datorer och tekniknördar. Det var ingen som kunde förutse den centrala roll data skulle komma att spela i framtiden. Kod och programmering handlade då om att programmera datorer, inte om att hantera data. Jag minns inte när jag använde en dator för första gången, men jag minns att jag älskade att skriva på mammas skrivmaskin som barn.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]I högstadiet fanns det bara några datorer i skolan, och av allt man gjorde minns jag egentligen bara en skoluppgift tydligt. Det var en logisk räkneuppgift i nian som vi genomförde i form av ett datorspel, Cheops Pyramid. Spelet gick ut på att i flera steg komma ut ur pyramiden. Om jag minns rätt, tog det flera lektioner att klara och jag tyckte att det var jättekul.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_image src=”https://usercontent.one/wp/www.databi.se/wp-content/uploads/2024/06/cheops-pyramid-spel.png?media=1733404609” title_text=”cheops-pyramid-spel” _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Trots mitt intresse var det dock ingen som ens föreslog att jag skulle välja en teknisk inriktning när jag skulle söka till gymnasiet. Vid den tiden var teknik mestadels förbehållet killar, och det handlade inte om att skapa värde med data, utan mer om datorer och programmering i C++. Som “smart tjej” som var bra på matte och gillade hästar, var det naturliga valet naturvetenskapligt program.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Första kontakten med data
Min verkliga introduktion till data kom när jag var höggravid med mitt andra barn, vilket gjorde att jag inte var riktigt mig själv (ni som haft “gravidhjärna” vet vad jag menar).
Bolaget jag arbetade på höll på att expandera till en ny marknad med andra förutsättningar som ledde till oanade konsekvenser. Det vi tidigare kunnat hanterat manuellt blev för mycket och man insåg att man behövde automatisera. Denna insikt blev en vändpunkt för både bolaget och mig själv. Vi insåg att data var nyckeln till att kunna automatisera och att det var vi i verksamheten som skulle göra jobbet. Vår avdelning fick access till data och började lära oss SQL, vilket fortfarande är ganska ovanligt då data och analys ofta hålls långt borta från “vanliga medarbetare”.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” custom_margin=”||-11px|||” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Kampen med SQL
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” custom_margin=”-16px|||||” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Jag kommer aldrig att glömma när “de från IT” kom till vårt team för att svara på våra frågor om SQL. De höll ingen genomgång av databaser och SQL som skulle gett oss ett sammanhang, utan vi förväntades ställa frågor om något vi i princip inte förstod.
Jag förstod ingenting. En av tjejerna i vårt team skrev “SELECT * FROM” på whiteboarden och jag kände mig fullständigt korkad. Jag var höggravid, hade kraftig foglossning och gravidhjärna, och allt kändes övermäktigt.
Efter en omorganisation ställdes jag inför valet att antingen börja skriva kod eller att börja hantera kundärenden. Jag valde SQL och när poletten om tabeller och SQL väl trillade ner insåg jag att data var nyckeln till allt och den röda tråden som band ihop allt jag gjort fram till dess.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Lärdomar och motgångar
[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Jag lärde mig SQL genom att läsa andras kod, fråga kollegor och skriva massor med SQL. Detta var långt innan det fanns ChatGPT att fråga, så man fick hålla sig till Google och olika forum.
Jag tyckte att det var kul med SQL och ville utvecklas, men fick ett otroligt tråkigt gensvar. Bolaget hade anställt “riktiga datapersoner” och jag fick från en hånleende chef veta att om man börjar med SQL som vuxen kommer man aldrig att bli bra på det och att jag inte borde satsa på det. Jag blev självklart ledsen men kände också att jag inte tänkte låta någon annan definiera vad jag kunde och inte kunde.
Jag passade inte in i mallen “ung kille som studerat datavetenskap och programmering på universitetet” och det märktes. Som tur var fick jag ändå höra att en duktig analytiker kan tolka krav och skriva kod därefter, jämfört med en programmerande analytiker som mer skriver efter beställning.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Dataresan genom karriären
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Erfarenheterna på detta bolag har definitivt präglat hela min karriär. Att bli nedtryckt och hånad satte sina spår och påverkade mitt självförtroende negativt och påverkar mig säker än idag. Det positiva är att jag vet vad som händer när data tillgängliggörs och jag vill att fler ska få uppleva samma sak.
SQL och dataanalys har sedan dess varit närvarande i min karriär på olika sätt. Power BI lanserades 2015 och jag började använda det ganska snart därefter och introducerade också det på min dåvarande arbetsplats med utbildning och workshop som dessutom korade en Dashboard Master. Jag har testat många olika kodspråk, R, Python, HTML och JavaScript, men SQL är min favorit.
Jag printade ut detta berömda citat som jag satte upp vid min plats för alla att se och jag blev glatt förvånad när en chef på C-nivå hade med en fotad bild av den i en presentation.
[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://usercontent.one/wp/www.databi.se/wp-content/uploads/2024/06/w-edwards-deming-without-data-youre-just-a-person-with-an-opinion.jpg?media=1733404609” title_text=”w-edwards-deming-without-data-youre-just-a-person-with-an-opinion” align=”center” align_tablet=”center” align_phone=”center” align_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Från business intelligence till data intelligence
[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Jag har strävat efter att göra data tillgängligt utanför IT och har visat hur snabbt och effektivt man kan ta fram rapporter och insikter om man bara förstår helheten. Detta är mycket tack vare min karriär innan data, då jag arbetat mycket med processer av olika slag och alltid haft kunden i fokus.Kunskap i data, analys och de övriga delarna i business intelligence är verkligen nyckelfaktorer för att lyckas.
Business intelligence är en gammal term och jag skulle hellre kalla det för data intelligence, något jag använt i mitt bolagsnamn Dataligence, för att verkligen förtydliga att det handlar om all data och alla affärsprocesser, inte bara de finansiella siffrorna utan även marknadsföring, HR, försäljning och kombinationen av alla.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_image src=”https://usercontent.one/wp/www.databi.se/wp-content/uploads/2024/06/dataligence-logo.png?media=1733404609” title_text=”dataligence-logo” align=”center” src_tablet=”https://usercontent.one/wp/www.databi.se/wp-content/uploads/2024/06/dataligence-logo.png?media=1733404609” src_phone=”https://usercontent.one/wp/www.databi.se/wp-content/uploads/2024/06/dataligence-logo.png?media=1733404609” src_last_edited=”on|phone” _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” border_width_bottom=”0px” border_radii_tablet=”” border_radii_phone=”” border_radii_last_edited=”on|tablet” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Att öppna dörrar med data
[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.25.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Sedan jag förstod kraften av data och lärde mig att hantera det tillsammans med affärsprocesser har jag varit engagerad i att få andra att lära sig samma sak.
Jag upplever att den världen ofta är lite låst för de som inte är traditionellt skolade i datavetenskap.
När jag “började med data” var det IT som begränsade åtkomsten till data. Sedan dess har IT-chefer fått många påminnelser om att deras roll är att “serva kunden”, dvs. verksamheten. Nu upplever jag att data gärna hålls inom Data Engineers som bygger molnlösningar och fokuserar på traditionella IT-egenskaper som säkerhet, skalbarhet och fasta regler. Allt detta behövs, men i en snabbrörlig värld där insikter och kunskap måste komma snabbt, fungerar det inte att låta databasstruktur eller utvecklingshastighet begränsa vare sig dataåtkomsten eller analysprocesserna.
För att lösa detta krävs det att två olika områden i en organisation lär sig att lita på varandra. För att lyckas med detta krävs det att man kunskapsmässigt möts i mitten och lär sig att kommunicera “över avdelningsgränser”. Jag har hört så många projektledare och produktägare från verksamheten beskriva hur mycket bättre kommunikationen mellan dem och utvecklare blev sedan de själva lärde sig hur data och programmering fungerar.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]